TikTok krijgt boete van 345 miljoen euro voor schending privacy minderjarigen

De Ierse privacywaakhond heeft het sociale netwerk TikTok een boete van 345 miljoen euro gegeven wegens schendingen van Europese wetgeving rond gegevensbescherming (GDPR). De inbreuken gingen over de verwerking van gegevens van minderjarigen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit schoot TikTok in 2020 tekort bij de bescherming van minderjarigen tegen onnodige gegevensverwerking. Concreet werden kinderen in de populaire app verleid om te kiezen voor een publieke account en om video’s meteen publiek te maken. Het alternatief, een privéaccount, was moeilijker in te stellen in de app.

TikTok niet akkoord

TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, is het niet eens met de beslissing, «in het bijzonder met betrekking tot de omvang van de boete». In een statement zegt het bedrijf dat de kritiek gaat over opties en instellingen van drie jaar geleden. «We hadden al aanpassingen gedaan lang voor het onderzoek begon. Zo werden de accounts van alle gebruikers onder 16 jaar standaard als privaat ingesteld.»

De Ierse regulator voerde het onderzoek omdat TikTok, net als een aantal andere grote spelers, zijn Europees hoofdkwartier in Ierland heeft.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be