België zal One Love-armband dan toch niet dragen op het WK in Qatar

Ons land en nog zes andere Europese landen zien af van het dragen van de One Love-armband op het WK voetbal in Qatar. In een gezamenlijk statement geven Engeland, Wales, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Nederland en België aan de band links te laten liggen na de dreiging van de Wereldvoetbalbond FIFA om de aanvoerders met de bewuste band bij het begin van de match sportieve sancties op te leggen. De Belgische aanvoerder Eden Hazard zal de band dus niet dragen tijdens de openingsmatch van de Rode Duivels, woensdag tegen Canada.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) gaf eerder maandag al aan dat Virgil van Dijk niet met de band op het terrein zou komen in de eerste groepsmatch van Oranje, maandag om 17 uur tegen Senegal. Manuel Neuer wilde bij Duitsland voet bij stuk houden, maar de Duitse bond (DFB) besloot uiteindelijk ook niet door te gaan met de actie. Vrijdag gaf Hugo Lloris (Frankrijk) al aan de band niet te zullen dragen. De Belgische voetbalbond reageerde voorlopig nog niet.

Teleurgesteld

De zeven bonden geven aan «gefrustreerd» te zijn over de starheid binnen de FIFA. «We waren bereid de boetes voor het dragen van de band te aanvaarden», zo klonk het. «Maar we kunnen onze spelers niet in situaties brengen waarbij ze meteen sportieve sancties, zoals een gele kaart, krijgen. Dit gaat in tegen de geest van de sport. Dus we hebben onze aanvoerders gevraagd om de armbanden niet te dragen tijdens WK-wedstrijden. We hebben de FIFA in september aangeschreven om hen te informeren over onze wens om de One Love-band te dragen om actief inclusie in het voetbal te steunen en we hebben geen reactie gekregen. Onze spelers zijn teleurgesteld. Zij zijn sterke supporters van inclusie en zullen op andere manieren hun support tonen. We betreuren dat er geen redelijke oplossing werd gevonden.»

Kritiek

De One Love-armband moest een statement worden om de rechten van de LGBT+-gemeenschap en andere minderheden te verdedigen in Qatar. Eden Hazard droeg de band vrijdag nog in de oefenwedstrijd van de Rode Duivels tegen Egypte.

Volgens Amnesty International heeft de FIFA alle voeling met de 21e eeuw verloren. «De FIFA trekt zich niks aan van maatschappelijke debatten en kritiek op het WK. Het was al erg dat ze niet voor een compensatiefonds voor de getroffen arbeiders in Qatar hebben gezorgd, zoals Amnesty heeft gevraagd. Dat was wel het minste wat je kan doen. En nu stellen ze ook nog een verbod in op de One Love-band, want daar komt het eigenlijk op neer. Het is ondenkbaar.»

FIFA-armband

Zaterdag lanceerde de FIFA een eigen band tegen discriminatie. Die zou oorspronkelijk vanaf de kwartfinales kunnen worden gedragen, maar is nu vanaf de eerste groepswedstrijd al beschikbaar.