Dit zijn de vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen in Los Angeles

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft deze week vijf nieuwe sporten aangekondigd voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. Tijdens die editie zullen de sporten baseball-softbal, cricket, flag football, lacrosse en squash worden toegevoegd aan het olympisch programma.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Van de vijf sporten zijn er drie in het verleden al een olympische sport geweest: baseball-softbal (1992-2008 en recentelijk nog Tokio 2020), cricket (1900) en lacrosse (1904 en 1908), een op hockey lijkend balspel waarbij spelers een stick dragen met aan het uiteinde een netje waarmee ze de bal in het doel van de tegenpartij moeten werpen. De sport is vooral populair in de Verenigde Staten en Canada.

Olympisch debuut

Flag football, een vorm van American Football zonder lichamelijk contact waarbij spelers vlaggen van tegenspelers moeten aftrekken, en squash zullen in 2028 hun olympisch debuut maken. Met de zussen Nele (27) en Tinne Gilis (25) heeft België twee squashtoppers die in de top tien van de wereldranglijst staan.

Sinds de Olympische Agenda 2020 eind 2014 werd aangenomen, mogen de organisatiecomités nieuwe sporten toevoegen aan het olympisch programma. Parijs 2024 koos voor breakdance, skateboarden, sportklimmen en surfen.

Met de toevoeging van de nieuwe sporten zal het totale aantal deelnemers in Los Angeles stijgen naar ruim 11.000. «De keuze voor deze vijf nieuwe sporten is in lijn met de Amerikaanse sportcultuur en zal iconische Amerikaanse sporten aan de wereld laten zien. Deze sporten zullen de Olympische Spelen van 2028 uniek maken», zei IOC-voorzitter Thomas Bach na de bekendmaking.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be