FIFA schorst voormalig voorzitter Spaanse bond Rubiales voor drie jaar

Voormalig voorzitter van de Spaanse bond, Luis Rubiales, is door de Wereldvoetbalbond FIFA voor drie jaar geschorst. De schorsing komt er na het kusincident tijdens de prijsuitreiking van het WK voetbal voor vrouwen op 20 augustus. Rubiales mag de komende drie jaar geen voetbalgerelateerde activiteiten uitvoeren, zowel op landelijk als internationaal niveau.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Rubiales kuste ruim twee maanden geleden de Spaanse speelster Jennifer Hermoso na de finale tegen Engeland onverwacht, en zonder wederzijdse instemming, op de mond. Het incident zorgde voor opschudding in de Spaanse sportwereld en ver daarbuiten. Volgens het disciplinaire comité van de FIFA heeft Rubiales met zijn kus artikel 13 uit de disciplinaire code geschonden, zo staat de lezen in een verklaring van de bond.

«De FIFA herhaalt zijn engagement om de integriteit van alle mensen te respecteren en te beschermen en om ervoor te zorgen da de basisregels van fatsoenlijk gedrag worden nageleefd», zo meldt de FIFA op maandag.

Storm van kritiek

Lange tijd weigerde Rubiales als bondsvoorzitter af te treden, ondanks aanhoudende kritiek uit binnen- en buitenland. «No voy a dimitir (ik neem geen ontslag)», riep hij tijdens een algemene vergadering van de Spaanse voetbalbond RFEF. Als reactie besloten Spaanse speelsters het nationale elftal te boycotten en ook de Spaanse justitie stelde een onderzoek in. Uiteindelijk diende Rubiales op 10 september zijn ontslag in als voorzitter. Hij zei dat zijn positie onhoudbaar was geworden.

Het vonnis van de FIFA is nog niet definitief, Rubiales kan ertegen in beroep gaan. De Spanjaard heeft nog niet op het nieuws gereageerd. Eerder op 26 augustus had de FIFA Rubiales al een voorlopige schorsing van 90 dagen opgelegd.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be