BOIC neemt akte van uitspraken Eddy Demarez: «Stroken niet met onze waarden» (video)

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft akte genomen van de uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez. Die liet zich zaterdag via het Facebook Live-kanaal van Sporza ongepast uit over de Belgian Cats.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Eddy Demarez was zaterdagnamiddag commentator voor de thuiskomst van Nafi Thiam, de Red Lions en de Belgian Cats. Toen hij dacht dat de stream voorbij was, deed hij enkele opmerkelijke en ongepaste opmerkingen over de nationale basketbalspeelsters.

«Misselijkmakend»

«Deze uitspraken stroken zeer duidelijk niet met de waarden van het BOIC, Team Belgium en de olympische beweging», reageert het BOIC. «Elke speelster van de Cats, net als elke andere olympiër, is een integraal en waardevol lid van Team Belgium. Team Belgium staat voor Uitmuntendheid, Vriendschap en Respect.»

Max Agency, het managementkantoor dat een aantal Belgian Cats begeleidt, reageerde eerder al verbolgen op de uitspraken van Demarez. «Het is misselijkmakend om vast te stellen dat vandaag nog op dergelijke manier onmetelijke menselijke schade kan worden aangericht aan deze speelsters en hun naasten», schreef het management op Facebook.

Non-actief

«Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun olympische prestatie», tweette Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

De VRT deed inmiddels al afstand van de uitspraken, Demarez heeft zich intussen ook verontschuldigd en is tijdelijk op non-actief gezet. Intussen zou uit een interne mail blijken dat de Sporza-journalist ook achter de VRT-schermen tijdelijk niet welkom is. «Binnen de publieke omroep is geen plaats voor discriminatie, haat en vuilbekkerij over hoe mensen in het leven staan», klinkt het in de interne mail van VRT-CEO Frederik Delaplace. «We zullen de komende weken bekijken of en hoe hij het werk nog kan hervatten.»