Lionel Messi in tranen tijdens persconferentie over exit bij Barça: «Was ervan overtuigd dat ik hier zou blijven» (video)

Lionel Messi (34) betreurt zijn vertrek bij FC Barcelona. Dat heeft de stervoetballer zondagmiddag in tranen verkaard op een persconferentie nabij Camp Nou, drie dagen nadat bekend raakte dat de Argentijn na ruim 20 jaar de Catalaanse club verlaat.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

«Ik weet niet wat te zeggen. Dit is heel moeilijk voor mij na al die jaren hier, mijn hele leven. Ik ben hier niet klaar voor», vertelde de voormalige aanvoerder van de Blaugrana. «Vorig jaar met al die nonsens met Burofax wist ik wat te zeggen, maar dit jaar is het niet hetzelfde (in de zomer van 2020 stuurde Messi een transferverzoek via Burofax naar Barcelona, nvdr.). Dit jaar waren mijn familie en ikzelf ervan overtuigd dat we hier thuis zouden blijven. Dat wilden we meer dan wat dan ook.»

Staande ovatie

«Toen ik het nieuws vernam, deed dat het bloed in mijn aderen stollen. Ik was echt triest. Ik ben het nog altijd aan het verwerken. (...) Van de eerste tot de laatste dag heb ik alles gegeven voor deze club. Nooit had ik gedacht dat ik vaarwel zou moeten zeggen», vervolgde Messi. «Ik hou van deze club. Dat ik de fans meer dan anderhalf jaar niet gezien heb, was heel hard. Had ik mijn afscheidsspeech ingebeeld, dan zou dat in een vol Camp Nou zijn, zodat ik op een gepaste manier kon afscheid nemen. Ik heb me nog steeds niet verzoend met de realiteit dat ik deze club verlaat en dat mijn leven zal veranderen. Maar we moeten dit aanvaarden en vooruitgaan. Ik hoop dat ik later kan terugkeren om opnieuw deel uit te maken van Barcelona», zei Messi, die een staande ovatie kreeg van de aanwezigen in de perszaal, met onder meer Barça-coach Ronald Koeman en verschillende spelers van het eerste elftal.

«Geen deal met een club»

Messi, die sinds zijn 13e voor Barça speelde, zou volgens Franse media dicht bij een overstap naar Paris Saint-Germain staan. «Er is geen deal met een club», aldus Messi. «Toen het persbericht van Barcelona verstuurd was, kreeg ik veel telefoontjes. We praten over veel zaken.»

De spelmaker is sinds 1 juli een vrije speler. Bij PSG zou de Argentijn herenigd worden met Neymar, met wie hij van 2013 tot 2017 samenspeelde bij Barcelona. Messi kent ook PSG-coach Mauricio Pochettino, een landgenoot, erg goed.

Donderdag barstte de bom

Donderdagavond sloeg FC Barcelona de voetbalwereld met verstomming door de aankondiging dat clubicoon Messi de club verlaat. Barça bereikte wel een akkoord met de Argentijn, die in zijn carrière nooit voor een andere club speelde, maar de financiële regels van La Liga staken een stokje voor een nieuwe overeenkomst. De Catalaanse club torst een schuldenlast van ruim 1 miljard euro en slaagde er niet in zijn loonkosten voldoende te laten inkrimpen. Barcelona-voorzitter Joan Laporta verklaarde dat Messi aan boord houden de club de komende 50 jaar in gevaar zou brengen.

Messi is Barcelona's topschutter aller tijden met 672 doelpunten. De zesvoudig Gouden Bal-winnaar won 10 La Liga-titels, vier keer de Champions League en zeven keer de Copa del Rey met Barça.