Trans vrouwen gebannen van vrouwenschaak: «Belachelijk en gevaarlijk»

FIDE, de Internationale Schaak Federatie, heeft tijdelijk trans vrouwen gebannen van vrouwenschaak. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC. De federatie wil nu individuele gevallen «verder analyseren». Mogelijk duurt die analyse nog twee jaar. De beslissing stoot op veel protest en onbegrip in de schaakwereld.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Het debat over de inclusie van trans personen in sport woedt al enige tijd. In vele sporten zien de eerste beleidslijnen nu ook het licht. In die gevallen gaat het om sporten waarbij er een aanzienlijk verschil is tussen de fysieke kracht van mannen en vrouwen. Bij schaak, dat louter leunt op denkkrachten, is van zo’n verschil geen sprake.

Toch wil FIDE de tijd nemen om de impact te analyseren van trans mensen in de sport. «De transgenderwetgeving ontwikkelt zich snel in veel landen en veel sportorganisaties ontwikkelen hun eigen beleid», vertelt FIDE aan BBC. «We zullen deze ontwikkelingen nauwgezet volgen en kijken hoe we ze kunnen toepassen op de schaakwereld. Twee jaar is een redelijke termijn om een grondige analyse door te kunnen voeren.» FIDE voegde eraan toe dat trans mannen die vrouwelijke titels gewonnen hadden voor hun transitie hun titels zullen verliezen. Trans schaakspelers kunnen wel nog deelnemen aan de «open kampioenschappen» waaraan iedereen kan deelnemen, ongeacht hun level.

«Onnodig schadelijk»

Dit nieuwe beleid wordt onthaald met veel kritiek. Jennifer Shahade, voormalig Amerikaans schaakkampioen, noemt de nieuwe regels «belachelijk en gevaarlijk»: «Het is duidelijk dat ze geen overleg pleegden met trans spelers», schrijft ze op sociale media. «Ik dring er op aan bij FIDE om deze regels terug te starten en opnieuw te beginnen met betere adviseurs.»

Yosha Iglesias, een trans vrouw en schaakmeester, bekritiseert op Twitter de nieuwe beleidsregels. Ze waarschuwt voor «onnodige schade» aan trans spelers en vrouwen. «Het stelt trans mensen voor een verschrikkelijke keuze: transitie of stoppen. Deze situatie zal tot depressie leiden en pogingen tot zelfdodingen. Geloof me.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan 24/7 terecht op het telefoonnummer 1813 of op zelfmoord1813.be.