UEFA verbiedt regenboogstadion bij wedstrijd tegen Hongarije

Het voetbalstadion in München zal bij de match van Duitsland tegen Hongarije woensdag dan toch niet in de regenboogkleuren oplichten. Dat heeft de UEFA beslist. De arena zal gewoon in de standaardkleuren verlicht worden die gelden voor het EK. «We zijn een politiek en religieus neutrale organisatie», aldus de voetbalbond.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Hongarije speelt woensdag zijn laatste groepswedstrijd tegen Duitsland. De gemeenteraad van München wilde dat moment aangrijpen om een statement te maken tegen de omstreden wet die het Hongaarse parlement goedkeurde. In de wet staat dat het verboden is om homoseksualiteit en het veranderen van geslacht te ‘promoten’ bij jongeren tot 18 jaar. Het Duitse stadsbestuur wilde daarom de Allianz Arena verlichten in de alombekende regenboogkleuren uit protest tegen die beslissing. Maar daar denkt de UEFA anders over: de voetbalbond heeft beslist dat de actie niet doorgaat. «We keuren maatschappelijke problemen als racisme, homofobie, seksisme en discriminatie af, maar we zijn een politiek en religieus neutrale organisatie», aldus de UEFA dinsdag in een verklaring. Nochtans gaf de Europese voetbalbond in 2019 nog met regenboogemoji’s aan dat EURO 2020 een «toernooi voor iedereen zou zijn».

Het stadion zal in plaats van de regenboogkleuren nu gewoon verlicht worden in de kleuren die standaard gelden voor arena’s tijdens het EK. Intussen is er echter een petitie opgestart om de Allianz Arena te overtuigen tegen de UEFA in te gaan en toch de regenboogverlichting te gebruiken. De petitie telt op het moment van schrijven al meer dan 150.000 handtekeningen, waaronder ook opvallend veel Hongaarse ondertekenaars.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er een statement wordt gemaakt op het EK als steun voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Manuel Neuer, de aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, draagt al sinds het begin van het Europees Kampioenschap zijn aanvoerdersband in de regenboogkleuren. Ook dat werd onderzocht door de UEFA, maar de band werd uiteindelijk wel toegelaten.