Vanden Borre trekt naar Congolese topclub

Anthony Vanden Borre is dan toch niet gestopt met voetballen. Op zijn 29ste gaat het enfant terrible in zijn geboorteland Congo spelen voor Tout Puissant Mazembe. «Dit is een keuze van het hart."
door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie dacht dat de dagen van Vanden Borre als profvoetballer geteld waren, heeft het mis. Twee dagen nadat de rechtsachter zijn lopende contract bij Anderlecht liet ontbinden, zette hij zijn handtekening bij Tout Puissant Mazembe. De club uit Lubumbashi is de grootste van Congo, het land waar Vanden Borre geboren werd.

Voor velen een verrassende keuze, al ziet de ex-Rode Duivel dat zelf anders. «Jullie kennen de club misschien niet zo goed, maar voor mij is het iets heel groots», klinkt het. «Wie me kent, weet wat die club voor mij betekent. Al mijn vrienden zijn dan ook enthousiast. Zo heeft Vincent me al telefonisch gefeliciteerd.»

Na omzwervingen bij onder meer Anderlecht, Genk, Portsmouth en Montpellier wordt Vanden Borre de allereerste Europeaan op de loonlijst bij TP Mazembe. «Maar ik ga niet naar daar als een held, ook al heeft men me verwittigd dat de ontvangst hartelijk zal zijn. Ik wil het team zo goed mogelijk helpen en zal me ook bezighouden met de begeleiding van de jeugdspelers.»

Vanden Borre ontkent overigens dat hij ooit van plan is geweest om zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. Hij droomt zelfs van een terugkeer bij de nationale ploeg, al lijkt dat niet evident voor een speler die in Afrika zijn brood verdient.

«En toch kan ik nog Rode Duivel worden», gelooft Vanden Borre, die de vergelijking maakt met Axel Witsel. «TP Mazembe is een grotere club dan vele Chinese ploegen.»