Amsterdam wil bruine kroegen beschermen: «De verpoening van de stad wordt steeds meer zichtbaar»

De Nederlandse hoofdstad wil zijn bruine kroegen beschermen met een gemeentelijke monumentale status, zodat ze niet uit het straatbeeld verdwijnen. Amsterdam zal tevens onderzoeken of de bruine kroegen door UNESCO kunnen erkend worden als immaterieel erfgoed.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een voorstel van de PvdA is donderdag unaniem aangenomen in de gemeenteraad. PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis vindt dat de bruine kroeg deel uitmaakt van de ziel van Amsterdam. Toch verdwijnen steeds meer van die «iconische plekken», zoals café Rooie Nelis in de Jordaan of café Verhoeff op de Zeedijk. Zij moeten immers plaatsmaken voor het grote geld, meent PvdA. «Zoals een Amsterdamse kroegeigenaar het mooi omschreef: de verpoening van de stad wordt steeds meer zichtbaar», zegt Heinhuis. «De identiteit van de stad moet niet worden bepaald door wie het meeste geld heeft.»

«Van cultuurhistorisch, sociaal en economisch belang»

De raad wil dat de gemeente de bijzondere bruine kroegen in kaart brengt. Zo kan worden gemonitord hoeveel bruine kroegen verdwijnen. Kroegen die dat nog niet zijn, kunnen als gemeentelijk monument worden aangewezen. De gemeentelijke monumentale status heeft onder meer als gevolg dat een deel van het interieur van de kroeg niet zomaar veranderd mag worden. Ook het opstarten van een traject bij UNESCO moet de bruine kroegen beschermen. De combinatie van verschillende voorstellen moet ervoor zorgen «dat de bruine kroegen, die zowel cultuurhistorisch, sociaal als economisch belangrijk zijn voor onze stad, niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen», zegt Heinhuis.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be