Brussel krijgt nieuwe club langs kanaal

Alternatieve muziekclub Magasin 4 heeft een bouwvergunning beet voor een nieuw gebouw aan de Havenlaan, langs het Brusselse kanaal. Het nieuwe gebouw moet 600 meter verderop komen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Magasin 4, een alternatieve concertzaal in de Brusselse kanaalzone, moest in februari de deuren sluiten wegens de nakende sloop van het gebouw. De muziekclub die zich in de panden tegenover Thurn & Taxis bevond, moest samen met ontmoetingsplek Allee Du Kaai plaats ruimen voor het toekomstige Becopark, een recreatiepark van 2,8 hectare groot dat Sainctelette en het Redersplein met elkaar moet verbinden.

Dertien jaar lang konden liefhebbers van alternatieve muziek een thuis vinden in Magasin 4. Even leek het erop dat het verhaal ten einde was, maar Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bevestigdeintussen dat de concertzaal slechts tijdelijk de deuren moet sluiten. Magasin 4 heeft namelijk een bouwvergunning beet voor een nieuwe stek, zo’n 600 meter verderop.

Wachten tot volgend jaar

De nieuwe zaal moet op de hoek van de Havenlaan en de Stapelhuisstraat komen, 500 feestgangers moeten er terechtkunnen voor een avondje uit. Het nieuwe gebouw zal 890 vierkante meter groot zijn en werd ontworpen door achitectenbureau CENTRAL, een samenwerking tussen Stad Brussel, de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting, het Brussels Gewest én Magasin 4. De bouw van de nieuwe concertzaal zal ongeveer 1 miljoen euro kosten en wordt gefinancierd door stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote.

Magasin 4, dat volgend jaar zijn dertigste verjaardag viert, zou tegen 2024 het nieuwe gebouw kunnen intrekken. Tot de plechtige opening van de nieuwe concertzaal organiseert de organisatie concerten op verschillende locaties in de stad.