StrEat Fest laat je proeven van het beste streetfood van de Filipijnen

StrEat Fest lokt van 11 tot 14 mei opnieuw de beste streetfoodchefs naar Brussel. De tweede editie van het foodfestival staat in het teken van de Filipijnen. Al wil het festival zijn bezoekers niet alleen culinair trakteren. Dit jaar kan je na een heerlijke maaltijd onder meer leren pasta draaien, messenslijpen of textieldrukken.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De opzet van het StrEat Fest is om gedurende vier dagen het grote publiek kennis te laten maken met streetfood. «Doorwinterde chef-koks toveren culinaire gerechten om tot betaalbare streetfoodversies», aldus Terry Vermandel, organisator van StrEat Fest. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan interactieve kooklessen, streetworkshops en genieten van muziek en dans.

Totaalervaring

StreEat Fest 2022 lokte 9.000 bezoekers richting Tour & Taxis in Brussel. Voor de editie 2023 wil de organisatie een versnelling hoger schakelen en tot wel 15.000 bezoekers aantrekken. Het streetfoodfestival mikt op «een totaalervaring, met een spectaculaire selectie van chefs, animatie voor het hele gezin, muziek, en allerlei lekkernijen.» Op het programma onder andere Frontal-DJ’s, workshop pasta draaien, cocktails maken, messenslijpen, dans, graffiti, sneakers customizen, textieldruk en upcycling van kleding.

In het teken van de Filipijnen

Het festival staat voor het eerst sinds het ontstaan in 2022 in teken van een bepaald land, voor deze editie zijn dat de Filipijnen. Chef Glen Ramaekers van Brussels restaurant ’Humphrey’ tracht op die manier «een identiteit naar de keuken te brengen.» «Streetfood gaat over de cultuur en het land waar je van komt. Mijn moeder is afkomstig uit de Filipijnen, als ambassadeur wil ik dan ook zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de Filipijnen.»

«We zijn heel blij om heel wat chefs naar StrEat Fest te brengen. Vlaamse chefs, Waalse chefs. Maar ook een resem internationale chefs, uit Nederland, Suriname, en meer», zegt Pierre Chavée, mede-organisator van het festival. Zo wil het festival België laten kennismaken met de wereld, maar vooral ook België en Brussel promoten als culinaire stad en «samenwerken met chefs van over de heel wereld.»

Bekende chefs

Naast Ramaekers vinden ook gekende chefs de weg naar Tour & Taxis: sterrenchef Kevin Lejeune, Alexandru Sapco, Fernand Obb, patissier Patrick Aubrion en anderen. Ook ’The Spicy Chef’ Soenil Bahadoer, met twee sterren op zijn naam, trekt richting Brussel. De Zweeds-Filipijnse chef Jerome Calayag roept op het einde, samen met een jury van internationale chefs, één van de genodigde koks uit tot chef van StrEat Fest 2023.