Bedrijven keerden in 2022 wereldwijd recordbedrag aan dividenden uit

Bedrijven hebben wereldwijd het afgelopen jaar 1.560 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd. Dat is een nieuw record, zo blijkt woensdag uit een rapport van vermogensbeheerder Janus Henderson.

Belga / J.-L. Flémal
door
Belga
Leestijd 1 min.

Het gaat om een stijging met 8,4% in vergelijking met 2021, wat ook al een recordjaar was.

De olie- en gasbedrijven en de financiële sector zijn samen goed voor zowat de helft van de opgetekende groei.

De bedrijven uit de energiesector konden profiteren van de omhooggeschoten energieprijzen. Ze trokken hun dividenden met meer dan 66% omhoog.

Goedkeuring ECB

Banken bleven dan weer profiteren van de hernieuwde goedkeuring van de uitgave van dividenden nadat de Europese Centrale Bank die bij het begin van de pandemie had stopgezet.

Bijna negen op de tien onderzochte bedrijven (88%) hebben hun dividend het afgelopen jaar opgetrokken of behouden, besluit Janus Henderson dat 1.200 bedrijven onder de loep nam.

Wereld​

meer Wereld​

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight