IN BEELD. Kolossale zandstorm teistert noorden van China

In Peking bereikt de luchtvervuiling hoge niveaus door een zandstorm, die andere plaatsen in China in een voor de gezondheid schadelijke oranje waas heeft gehuld.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De officiële index voor de luchtkwaliteit in Peking lag gisteren op 500, of het hoogste niveau, wat staat voor ‘ernstige vervuiling’. Volgens niet-officiële gegevens zou die vervuiling nog twee keer zo hoog zijn. De autoriteiten van de Chinese hoofdstad waarschuwden de bevolking om de activiteiten in open lucht te beperken.

In het noorden en noordwesten van China gaven hevige rukwinden en stof de lucht een oranje kleur. Op sommige plaatsen is de zichtbaarheid tot enkele honderden meter beperkt.

Fijn stof

Volgens de autoriteiten is de luchtvervuiling vooral te wijten aan fijn stof (PM10) dat kan ingeademd worden en ademhalingsproblemen kan verergeren. Inwoners van de getroffen gebieden moeten zich beschermen tegen de wind en het zand en ramen en deuren gesloten houden, aldus de weerdiensten. Die raden ook aan om buiten een mondmasker te dragen. Kinderen, ouderen en mensen met allergiën krijgen ook de raad zo weinig mogelijk buiten te komen.

Zandstormen komen vaak voor in de lente in het noorden van China. De wind neemt stof mee in het overwegend droog deel van het land.