Controverse rond een van de grootste juwelenveilingen in de geschiedenis

Bij veilinghuis Christie’s begint woensdag de verkoop van honderden juwelen die toebehoorden aan de overleden Oostenrijkse miljardair Heidi Horten. Haar man, een Duitse zakenman, vergaarde zijn fortuin in nazi-Duitsland, waardoor de veiling gepaard gaat met de nodige controverse.

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het totaal zullen meer dan 700 juwelen die in het bezit waren van Horten onder de hamer gaan. De waarde van de volledige collectie wordt geraamd op meer dan 150 miljoen dollar (circa 135 miljoen euro), waarmee het om een van de grootste juwelenveilingen ooit zou kunnen gaan.

Vier loten zullen op 10 en 12 mei geveild worden in een zaal in het Zwitserse Genève, de andere loten worden van 3 tot 15 mei en in november online geveild.

Het gaat onder meer om stukken van de hand van Cartier, Harry Winston, Boivin en Van Cleef & Arpels, maar ook om creaties van Bulgari.

Winkels van Joden

De Oostenrijkse miljardair overleed in juni 2022, enkele dagen nadat ze in Wenen een privékunstmuseum had ingehuldigd. Haar fortuin werd door Forbes geschat op 2,9 miljard dollar (circa 2,6 miljard euro).

Horten dankte haar fortuin voornamelijk aan haar man Helmut. Die stond aan het hoofd van een van de grootste supermarktketens in Duitsland. Omdat hij tijdens de naziperiode in Duitsland verschillende winkels van Joden op de kop kon tikken, werd hij ervan beschuldigd te hebben geprofiteerd van het naziregime. Daarom gaat de veiling ook gepaard met de nodige controverse.

Christie’s onderstreept dat de opbrengst naar de Heidi Horten Foundation gaat, net als naar medisch onderzoek, kinderwelzijn en andere filantropische activiteiten. Daarnaast wordt «een significant deel» van de commissie opzijgezet voor een organisatie die het onderzoek en onderwijs over de Holocaust stimuleert.