Dit buurland van Oekraïne wil «zo snel mogelijk» toetreden tot EU om zich te beschermen tegen Rusland

Moldavië wil «zo snel mogelijk» toetreden tot de Europese Unie om zich te beschermen tegen de Russische dreiging. Het land hoopt op een beslissing «in de komende maanden» over het opstarten van onderhandelingen, zo meldt de Moldavische president aan het Franse persagentschap AFP.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«We denken dat we onze democratie alleen kunnen redden door deel uit te maken van de EU», aldus Maia Sandu, enkele dagen voor een pro-Europese manifestatie in Chisinau. «Rusland zal een grote bron van instabiliteit blijven in de komende jaren en we moeten ons beschermen», aldus Sandu.

De afgelopen jaren zocht Moldavië steeds meer toenadering tot de EU. Eerder deze maand ondertekende de voormalige Sovjetrepubliek als eerste niet-EU-lidstaat een akkoord met de Europese Commissie dat het land uitzicht geeft op Europese financiering om zijn transport-, energie- en digitale netwerken te moderniseren.

Bosnië en Herzegovina

Moldavië heeft het als buurland van Oekraïne hard te verduren door de Russische invasie. Het kampte de voorbije maanden net als de EU met een stevige energiecrisis, maar kreeg daar zware economische problemen en veiligheidsrisico's bovenop. Nu staan bovendien de relaties met Kiev onder druk, nadat Chisinau een importban voor Oekraïense landbouwproducten heeft aangekondigd.

Ook Bosnië en Herzegovina diende jaren geleden al een aanvraag in om kandidaat-lid van de Europese Unie te worden. Dat statuut werd eind vorig jaar toegekend, in navolging van Oekraïne en Moldavië, al gebeurde dat in eerste instantie in de context van de Russische agressie in Oekraïne: de EU wil vermijden dat Rusland en ook China een te grote invloed in de regio krijgen. Zo blijft de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik een overtuigd bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin.