FBI-baas: «Coronapandemie ontstond zeer waarschijnlijk door lek in Chinees lab»

Het is volgens FBI-directeur Christopher Wray «zeer waarschijnlijk» dat een incident in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan aan de oorsprong lag van de coronapandemie. Dat heeft hij dinsdagavond verklaard in een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«De FBI heeft al enige tijd beoordeeld dat de oorsprong van de pandemie hoogstwaarschijnlijk een potentieel laboratoriumincident is in Wuhan», waar het virus in 2019 voor het eerst opdook. «Een potentieel lek in een lab onder de controle van de de Chinese regering» heeft geleid tot een wereldwijde virusuitbraak «die miljoenen Amerikanen het leven heeft gekost», klinkt het.

De FBI-directeur stelt dat het onderzoek nog altijd aan de gang is. Hij kan daardoor niet ingaan op «een hele reeks details, die geheim zijn». «Ik zal enkel de opmerking maken dat de Chinese regering, zo lijkt mij, haar best heeft gedaan om te proberen het werk hier te dwarsbomen en in de war te sturen.»

Hoogst onzeker

Eerder had de krant The Wall Street Journal al bericht dat het Amerikaanse ministerie van Energie zijn beoordeling over de oorsprong van het virus heeft gewijzigd. Een laboratoriumincident behoort nu tot de mogelijkheden, maar dat scenario heeft slechts een lage graad van zekerheid.

John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, had maandag nog beklemtoond dat er in de Amerikaanse regering geen concensus bestaat over de oorsprong van het virus.

«Virus mag niet gepolitiseerd worden»

China heeft de beweringen verworpen. Mao Ning, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat het onderzoek naar de oorsprong van het virus een wetenschappelijke aangelegenheid is, die «niet mag worden gepolitiseerd».