Grote dam in zuiden Oekraïne ingestort, gevolgen kerncentrale onduidelijk

De dam bij de door Russische troepen gecontroleerde stad Nova Kachovka, in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson, is ingestort. Dat bevestigt het Russische staatspersbureau TASS, nadat video’s van de doorgebroken dam op diverse sociale media circuleerden. Ook de Oekraïense regering heeft bevestigd dat de dam is ingestort.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Water stroomt vanuit een waterreservoir naar de rivier de Dnjepr (of Dnipro in het Oekraïens), richting de Zwarte Zee. De dam ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van de stad Cherson en is zo’n 30 meter hoog en 3,2 kilometer lang.

Het is onduidelijk wat de oorzaak is voor het instorten van de dam, of wie ervoor verantwoordelijk is. Zowel Oekraïne als Rusland beweert dat de tegenpartij de dam heeft opgeblazen.

Overstromingen en lagere waterniveaus

Gevreesd wordt voor overstromingen van delen van Oekraïne, waardoor de energieproblemen van het land groter kunnen worden. Daarnaast heeft de dam een groot reservoir dat water levert aan het schiereiland de Krim, dat in 2014 geannexeerd werd door Rusland, en aan de kerncentrale van Zaporizja. Die watertoevoer kan dus in de problemen komen. De kerncentrale kan daardoor te maken krijgen met lagere waterniveaus, terwijl de centrale water nodig heeft voor de koeling van de kernreactoren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn veiligheidsraad bijeengeroepen. «De waterkrachtcentrale van Kachovka. Weer een oorlogsmisdaad gepleegd door de Russische terroristen. De president heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen», aldus Andri Jermak, hoofd van de presidentiële administratie.