Ruimtecapsule SpaceX brengt bemanning ISS veilig terug naar aarde (video)

Na circa een halfjaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS - 157 dagen om precies te zijn - heeft de Crew Dragon-ruimtecapsule van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX vier astronauten veilig en wel terug naar de aarde gebracht. De capsule landde even na 3 uur Belgische tijd in de Golf van Mexico.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bemanning bestond uit de Amerikaanse astronauten Nicole Aunapu Mann en Josh Cassada, de Japanse astronaut Koichi Wakata en de Russische kosmonaute Anna Kikina.

Eigenlijk had ‘Crew-5’ het ISS enkele dagen geleden moeten verlaten, maar het ontkoppelen werd herhaaldelijk uitgesteld wegens weersomstandigheden.

Oorlog Oekraïne

Crew-5 werd in oktober gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Het was de eerste gezamenlijke lancering van NASA-astronauten en een Russische kosmonaut vanaf Amerikaanse bodem sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

Aan boord van het ISS bevinden zich nu nog zeven astronauten: de Russische kosmonauten Sergej Prokopjev, Dmitri Petelin en Andrej Fedjajev, de Amerikaanse astronauten Frank Rubio, Stephen Bowen en Warren Hoburg, en de Emirati Sultan al-Nijadi.