‘Selfieverbod’ in Italiaanse trekpleister Portofino onder vuur

In het pittoreske Italiaanse kustplaatsje Portofino mogen mensen volgens nieuwe regelgeving in bepaalde zones niet meer wachten of rondhangen. Burgemeester Matteo Viacava ontkent dat het om een selfieverbod gaat, zoals critici zeggen.

Video
door
Belga
Leestijd 1 min.

Het dorp aan de Ligurische kust lokt elk jaar massa’s toeristen. Volgens de nieuwe regels kan wie in bepaalde ‘rode zones’ te lang blijft staan of rondhangen, beboet worden. Er is sprake van boetes tot 275 euro.

Vooral in Groot-Brittannië veroorzaakte de maatregel verontwaardiging. De geviseerde gebieden zijn vooral plaatsen met een goed zicht op de beroemde baai, waardoor sommigen spreken over een selfieverbod.

«Gepast gedrag»

Burgemeester Viacava verdedigde zich maandag tegen beschuldigingen dat de regels toeristen moeten afschrikken. «Niemand hier heeft selfies verboden. Het is niet omdat de Engelsen het schrijven, dat men het moet geloven», zei hij aan het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA. Volgens de burgemeester worden bijeenkomsten in bepaalde zones verboden uit veiligheidsoverwegingen.

De maatregel zou voornamelijk gericht zijn tegen cruisetoeristen. Dagelijks komen zij vanuit de haven van La Spezia voor enkele uren naar de beroemde plekken Cinque Terre en Portofino, waarbij ze opstoppingen veroorzaken in de smalle straten.

Volgens mediaberichten zou er overigens nog een tweede maatregel in de pijplijn zitten. Mensen zouden ook niet meer welkom zijn in Portofino in zwemkledij of op blote voeten. «Portofino is een juweel, en daar hoort gepast gedrag bij», aldus Viacava.