WOW. Grote middeleeuwse gouden ring gevonden in Drenthe (foto)

In het Nederlandse Drenthe is een royaal versierde middeleeuwse gouden ring gevonden, met de edelsteen die was ingelegd er nog naast. Dat melden stichting Het Drentse Landschap en het Drents Museum. Het museum vermoedt dat de ring uit de 9e eeuw stamt.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De ring is al in 2020 gevonden, maar de vondst is nu pas gemeld. Om te voorkomen dat mensen in het gebied gaan zoeken, wordt de exacte vindplaats van de ring niet bekendgemaakt. Ook wordt gezwegen over wie het sieraad vond.

De ring is 2,6 bij 2,3 cm groot. Er zit een gat in waar de roze/rode steen in moet hebben gezeten die los bij de ring is gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een granaatsteen. De voorkant van de ring heeft een filigreinversiering: een uit bolletjes bestaande draad die in ronde vormen op het oppervlak van de ring is gesoldeerd.

Absoluut topstuk

De komende tijd gaan archeologen nader onderzoek doen naar de ring, die door experts wordt gerestaureerd. De steen wordt ook teruggeplaatst in het midden van de ring.

Het Drentse Landschap en het Drents Museum hebben gezamenlijk het eigendom van «het absolute topstuk», dat van 16 april tot en met 28 mei te zien is in het museum.