WOW. Met DIT megaproject wil Egypte nieuwe landbouwgronden van water voorzien

Midden in de dorre woestijn bouwt Egypte een kunstmatige rivier van 114 kilometer lang. Het kanaal moet de nieuwe landbouwgebieden van het New Delta-project van water voorzien.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het Egyptische ministerie van Watervoorraden en Irrigatie bouwt een enorme kunstmatige rivier om de toegankelijkheid van duurzame watervoorraden te garanderen. Met een lengte van 114 kilometer zal deze kunstmatige waterweg voorzien in de behoeften van de landbouwgebieden van het New Delta-project. Het is het grootste landbouwproject dat ooit in Egypte is uitgevoerd.

Doel van dit ambitieuze project is om meer dan 9.240 vierkante kilometer aan landbouwgebieden te verbouwen. Door landbouwproducten van superieure kwaliteit tegen betaalbare prijzen te leveren aan burgers en het overschot te exporteren naar buitenlandse markten, wordt de behoefte aan import verminderd en duurzame ontwikkeling bevorderd.

Watertekort

Door het onaangeboorde potentieel van de Westelijke Woestijn, een gebied ten westen van de Nijl tot aan de Libische grens, te benutten, zou het landbouwgebied in Egypte significant uitgebreid worden. Nu is amper 6% van het land ingekleurd als landbouwgebied.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi noemde het New Delta-project onlangs het «grootste initiatief dat ooit in het land is ondernomen».

Het initiatief zal meer dan 10.360 directe banen opleveren. Volgens Unicef kampt Egypte momenteel met een jaarlijks watertekort van ongeveer zeven miljard kubieke meter. Tegen 2025 zou het land zonder water kunnen komen te zitten.