Zelfrijdende taxi’s floppen: Cruise haalt al zijn wagens van de straat na ongeval

Het bedrijf Cruise, dat in de Verenigde Staten zelfrijdende taxi’s uitbaat, haalt al zijn wagens van de weg na een ongeval waarbij een voetgangster werd aangereden in San Francisco. Het gaat dus ook om de 70 voertuigen waar een persoon achter het stuur zit, luidde het dinsdag Amerikaanse tijd. De dochter van General Motors wil opnieuw het vertrouwen herstellen en start een onderzoek.

door
Belga/redactie online
Leestijd 2 min.

Het ongeval dateert van begin oktober in San Francisco. Daarbij werd een voetgangster enkele meters meegesleurd door een zelfrijdende taxi van Cruise. De vrouw was eerst aangereden door een ander voertuig, waarbij ze onder de wielen van de robottaxi terechtkwam.

Taxi reed verder

Blijkbaar is de software zo geprogrammeerd dat de zelfrijdende voertuigen zich bij een botsing aan de kant zetten om het verkeer niet te hinderen. De taxi had wel geremd toen de voetgangster onder de wielen terechtkwam, maar reed toch nog zes meter verder aan een snelheid van zo’n 11 kilometer per uur, blijkt uit het ongevallenrapport.

Cruise herprogrammeerde de software van zijn 950 voertuigen en haalde de zelfrijdende exemplaren van de straat. Nu gebeurt hetzelfde met de taxi’s mét chauffeur.

Controverse

De zelfrijdende taxi’s leiden al vanaf dag één tot ophef. De taxi’s reden zich voortdurend vast in het verkeer engingen niet uit de weg voor ziekenwagens. Bovendienbleken zeeen oord van verderf: de taxi’s zonder chauffeur werden een vrijplaats om drugs te nemen of te vrijen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be