Het echte verhaal achter ‘Killers of the Flower Moon’: wie zijn de Osage?

De nieuwe spraakmakende film van Martin Scorsese, ‘Killers of the Flower Moon’ onthult een weinig bekend deel van de Amerikaanse geschiedenis. De film vertelt het verhaal van het Osage-volk, dat in de jaren 1920 leed onder de ‘Reign of terror’. Metro zocht uit wie de Osage zijn en welke rol olie speelt in hun geschiedenis.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Floris Cup
Leestijd 2 min.

De Osage is een native volk in het Middenwesten van de Verenigde Staten. Het volk is door Amerikaanse kolonisten door de jaren heen verschillende malen gedwongen te verhuizen. Begin 19de eeuw belandden ze onder dwang ten noorden van Oklahoma, waar ze onbewust terechtkwamen op enkele van de grootste olievelden van de VS. Toen eind 1890 de velden werden ontdekt, groeiden de Osage plotseling uit tot een van de rijkste gemeenschappen ter wereld. En vanaf dat moment begonnen gelukszoekers als gieren rond het volk te cirkelen.

Wat is de ‘Reign of Terror’?

Om de Osage tegen uitbuiting te beschermen introduceerde de Amerikaanse overheid nieuwe wetten die het grondbezit van het volk vastlegden. Vanaf dat moment konden buitenstaanders enkel nog toegang krijgen tot het oliegeld door te trouwen met een stamlid. En van dat systeem maakte de Amerikaan William ‘King’ Hale, in de film gespeeld door Robert De Niro, in de jaren 1920 handig gebruik. Hij liet zijn neefje Ernest Burkhart, Leonardo DiCaprio, trouwen met een Osage-lid, met het doel haar later om het leven te brengen. Op deze manier zou Hale, net als andere oliebaronnen uit die tijd, toegang krijgen tot grote hoeveelheden oliegeld.

Volgens onderzoekers zijn er vanwege hun band met olie honderden Osage vermoord door buitenstaanders, waardoor de jaren 1920 voor het volk bekend staan als de ‘Reign of Terror’. Veel moorden zijn nooit opgelost en het totale aantal slachtoffers zal waarschijnlijk nooit bekend worden. Zowel Burkhart als Hale werden gearresteerd, maar zijn uiteindelijk vrijgelaten.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be