Wat moet je doen als je tankte met de verkeerde brandstof?

Het kan iedereen al eens overkomen: per ongeluk het verkeerde brandstoftype tanken bij het tankstation. Dit moet je doen als dat jou overkomt.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Tanken met diesel in plaats van benzine: ja, het kan ook jou overkomen. Je bent afgeleid, je hebt een nieuwe auto gekocht, je bent op pad met een huurauto, je kijkt niet goed in alle haast....Kortom, een klein moment van onoplettendheid en je kan eraan zijn voor de moeite. Maar wat zijn de gevolgen voor je voertuig? En hoe moet je reageren?

Als je per ongeluk diesel hebt getankt in een benzinemotor:

Deze situatie is minder problematisch dan andersom. De auto zal starten, maar zodra je je fout realiseert, moet je de auto zo snel mogelijk stopzetten omdat de motor gaat roken, volgens deskundigen van de Karel de Grote Hogeschool, schrijft HLN.

Je moet nu de brandstoftank en het brandstofsysteem laten leeglopen. Om het goed te doen, is het ook raadzaam om alles goed na te spoelen. Je moet ook de motorolie en de bougies vervangen. Als je daarna weer benzine tankt, gebruik dan een reinigingsadditief.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze fout vandaag niet meer kan gebeuren, wanthet tankpistool pastniet meer in de vulopening.

Als je per ongeluk benzine hebt getankt in een dieselauto:

Deze fout komt veel vaker voor en is ernstiger voor de motor van je auto. Je mag je voertuig absoluut niet opnieuw starten. Als je motor start en blijft draaien, zal de schade onherstelbaar zijn. De kosten kunnen dus aanzienlijk oplopen!

Als je je fout opmerkt voordat je de auto hebt gestart, moet je een sleepdienst bellen en de brandstoftank laten leeglopen bij een garage. Dit kan helpen om je motor te redden.

Het vervangen van bijvoorbeeld super 98 door 95 of omgekeerd heeft geen gevolgen, omdat dit slechts een octaangetal is voor de brandstof en geen schade zal veroorzaken.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be