Het mysterie onthuld: waarom popt popcorn? (video)

Iedereen die weleens naar de cinema gaat, kan zich iets voorstellen bij het heerlijk zoete of zoute gekraak tussen je tanden. Die van popcorn natuurlijk! En die snack kreeg zijn naam niet zonder reden. Als je de lekkernij ooit zelf hebt gemaakt, weet je dat een kleine maïskorrel opeens POPT tot een knapperig wolkje. Maar weet je ook waarom dat gebeurt? YouTuber @zackdfilms geeft een antwoord op onze levensvraag.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het proces is eigenlijk een kettingreactie. De harde maïskorrel, die de kern van de popcorn is, bevat een druppel water. Als je de kern opwarmt, verandert die waterdruppel in stoom, die op zijn beurt druk zet binnen in de kern. Uiteindelijk kan de harde buitenlaag van de kleine popcorn de druk niet meer dragen en barst hij open. Die explosie zorgt ervoor dat de kern binnenstebuiten keert en het zachte zetmeel wordt opgeblazen tot wat we kennen als… popcorn!

Zo heb je een nieuw weetje om mee uit te pakken als je met je vrienden naar ‘The Little Mermaid’, ‘Barbie’ of ‘Star Wars’ gaat kijken!