Waar slaan zakkenrollers het vaakst toe?

Wie dezer dagen door TikTok scrolt heeft het vast al zien passeren: een Italiaanse vrouw die filmt hoe ze toeristen waarschuwt voor dieven met de kreet «ATTENZIONE! PICKPOCKETS!», waarop telkens een groepje mensen zeer snel het hazenpad kiest. Not all heroes wear capes. Maar in welke landen kijk je het beste uit voor pickpockets en wat kan je er tegen beginnen?

door
Silke Vandenbroeck
Leestijd 3 min.

Niets zo frustrerend om op vakantie te ontdekken dat je portefeuille of gsm onder je neus gestolen werd. Maar van zodra je dit artikel hebt gelezen, weet je exact waar je uit je doppen moet kijken. Quotezone, een Britse website om verzekeringen te vergelijken, maakte namelijk de ‘European Pickpocketing Index’. Deze index rangschikt de populairste Europese vakantiebestemmingen op basis van hoeveel meldingen er al gedaan werden van zakkenrollerij in de reviews van de best bezochte toeristische attracties per land.

Top 10

Op de eerste plaats van de European Pickpocketing Index staat Italië. De best bezochte toeristische attracties in de laars van Europa zijn het Colosseum, de Trevifontein, het Pantheon, de Kathedraal van Milaan en de Gallerie degli Uffizi. In de recensies voor deze trekpleisters werd maar liefst 1.906 keer de melding gedaan van een diefstal. Volgens Quotezone komt dit neer op 463 meldingen per een miljoen toeristen.

Frankrijk staat op de tweede plaats met 283 diefstallen per een miljoen toeristen; de vijf toeristische trekpleisters bevonden zich allemaal in Parijs.

De top drie wordt afgesloten door Nederland (143 meldingen), gevolgd door Duitsland (129 meldingen) en Griekenland (103 meldingen). Verrassend genoeg staat Spanje pas op de zesde plaats met ‘amper’ 96 meldingen per een miljoen toeristen, nochtans heeft het land een slechte reputatie als het aankomt op zakkenrollers. Na Spanje volgen nog Portugal (53 meldingen), Turkije (33 meldingen), Ierland (30 meldingen) en Polen (18 meldingen). Je weet dus nu in welke landen je het hardst moet opletten voor zakkenrollers.

«Dit onderzoek toont aan dat zakkenrollers overal kunnen toeslaan», zegt Greg Wilson, CEO van Quotezone. «Toeristische trekpleisters zijn vanzelfsprekend handige plekken voor criminelen om toe te slaan. Toeristen zijn zich vaak niet bewust van de zakkenrollers terwijl ze de lokale cultuur opsnuiven. Bovendien weten dieven hoe ze ongezien kunnen manoeuvreren in de menigte.»

Type zakkenrollers

Toch kan je zo’n grijpgrage zakkenroller wél herkennen. «De meeste gauwdieven en zakkenrollers werken in teamverband», klinkt het bij de federale politie. «Terwijl één van de dieven bijvoorbeeld iemand afleidt, steelt een medeplichtige van het slachtoffer.» Aan de hand van zes types stelt de federale politie de meest voorkomende methoden van zakkenrollers voor.

1. De blokkeerder

Ze blokkeren het einde van de roltrap en laten het slachtoffer en de anderen op elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt hun medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.

2. De bloemengever

Ze begroeten hun slachtoffer vriendelijk en geven een omhelzing of een bloem. Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt diens portemonnee.

3. De raamklopper

Ze kloppen op de buitenkant van het treinraam. De medeplichtige in de trein steelt de kostbaarheden van het afgeleide slachtoffer.

4. De botser

Ze botsen op hun slachtoffer in de menigte of vallen aan in tangformatie met een medeplichtige. Terwijl het slachtoffer is afgeleid, reiken zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.

5. De sluwe morser

Ze maken ‘per ongeluk’ vlekken op de kleding van het slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.

6. De neptoerist

Ze vragen hun slachtoffer de weg en tonen hem een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, stelen zij uit de tas van het slachtoffer.

Toch slachtoffer geworden van een zakkenroller? Contacteer dan onmiddellijk de politie en doe aangifte. Wie weet voorkom je zo een andere diefstal.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be