Waarom vinden we zonnecrème smeren niet leuk?

Nu het weer lente is en de zon meer en meer tevoorschijn komt, staan we vaker stil bij de risico’s van uv-stralen zoals huidkanker, huidverbranding en huidveroudering. En hoewel de meeste Belgen zich hiervan bewust zijn, laat ons gebruik van zonnecrème om deze risico’s te verminderen te wensen over.

door
Redactie
Leestijd 4 min.

Huidkanker is de meest voorkomende kanker in België. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kankerregister: bij 40% van de kankerdiagnoses gaat het om huidkanker. Volgens de meest recente cijfers telde België in 2019 45.733 nieuwe gevallen van huidkanker. Ook blijkt dat een op de vijf Belgen huidkanker krijgt voor de leeftijd van 75. Een dermatologisch onderzoek uit 2016 bewijst dan weer dat wie buiten werkt, drie keer zoveel kans heeft om huidkanker te ontwikkelen. Denk aan postbodes, metsers, dakwerkers, politieagenten en landbouwers.

In de zomermaanden komen we allemaal meer buiten, en dat brengt ook de nodige risico’s met zich mee: «We merken na de zomer telkens meer huidtumoren in het gezicht dan op andere momenten in het jaar», zegt dermatoloog Thomas Maselis. De uv-stralen in het zonlicht beschadigen namelijk de celkernen en het zonlicht zelf onderdrukt dan weer het afweersysteem van de huid tegen tumoren. Daarom is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon. De schaduw opzoeken en beschermende (of zelfs uv-werende) kledij dragen - zoals een hoed met een brede rand, een zonnebril en een donkere, aansluitende T-shirt met lange mouwen - zijn het meest doeltreffend, aldus Maselis. Als dat niet lukt, kan je zonnecrème smeren, maar dan moet je wel vaak en veel smeren, benadrukt de dermatoloog.

En met dat smeren loopt het vaak nog mis. Dat blijkt uit een een onderzoek van IVOX in opdracht van Kruidvat. 9 op de 10 zonnecrème-gebruikers beseffen dat onvoldoende smeren risico’s inhoudt, toch vergeten ze bijna allemaal (98%) wel eens te smeren, vooral wanneer ze gaan winkelen (57%) of op een terras zitten (46%).

Vier theelepels

Ook bepaalde zones worden soms vergeten, en dan vooral de voetzolen (60%), oren (45%) en knieholtes (39%). Voor optimale bescherming is het advies van dermatologen om rijkelijk te smeren: vier theelepels voor je armen en benen, twee voor de rest van je lichaam en een halve voor je gezicht. Uit de bevraging blijkt ook dat de ruime meerderheid (62%) vaak te weinig zonnecrème gebruikt, ook al geeft de helft van de bevraagden aan snel te verbranden. Bovendien smeert ook de helft zich niet opnieuw in na het zwemmen en houdt slechts een kwart op vakantie en slechts 1 op de 7 tijdens een vakantie in eigen land zich aan het advies om dit minstens om de twee à drie uur te herhalen.

Warme, zonnige dagen

Het seizoen blijkt een belangrijke rol te spelen in de beslissing om zich al dan niet in te smeren. Van zij die zich insmeren doet bijna iedereen dit op zonnige, hete zomerdagen, ongeacht of dit in eigen land (92%) is of op vakantie (97%). Op zonnige dagen buiten de zomer smeert echter maar een op drie zich in. Slechts een op de twintig Belgen smeert ook dagelijks wanneer de zon niet schijnt.

Zandkorrels grootste irritatie

De Belgen die zich zelden of nooit insmeren geven als excuus tijdig schaduw te zoeken (44%), het een onprettig gevoel te vinden (24%) of dat hun huid het niet nodig heeft (17%). De grootste irritaties die smeerders hebben zijn de zandkorrels die aan de huid blijven plakken (76%) en het altijd opnieuw moeten smeren (57%). Ook niet op alle plekken kunnen komen is voor ruim de helft een ergernis. En terwijl driekwart zijn rug door iemand anders laat insmeren, smeert 6% van de Belgen om die reden zijn rug nooit in.

De SPF (Sun Protection Factor), die aangeeft hoeveel langer je dankzij smeren in de zon kan zitten, de textuur en de prijs blijken de belangrijkste factoren bij de aankoop van zonnecrème. Een op de drie Belgen vindt dat zonnecrème in deze tijden van inflatie zo goed als onbetaalbaar is geworden. Toch gebruikt de helft van de smeerders altijd A-merken.

Controleer met de ABCDE-regel

Het is belangrijk om je huid regelmatig te controleren op rode, schilferige vlekjes, wondjes die niet genezen en grillige pigmentvlekken. Als je je pigmentvlekken controleert, hou je best de ABCDE-regel in het achterhoofd, wat verwijst naar een asymmetrische vorm (‘asymmetry’), een ongelijke rand (‘border’), verschillende kleuren (‘colour’), een diameter groter dan zes millimeter (‘diameter’) en een bepaalde groei van het vlekje (‘evolution’). Als je pigmentvlek dergelijke tekenen vertoont, maak je best een afspraak met een arts.

Zonnecrèmes die je beter niet gebruikt

Na een nieuw onderzoek naar de effectiviteit van zonnecrèmes waarschuwt Testaankoop voor acht producten die niet de beloofde bescherming bieden. In totaal analyseerde de consumentenorganisatie 57 producten. Uit de tests bleek dat Cien Love the Planet niet de vermelde bescherming tegen UVB-stralen bood. Volgens Testaankoop moet dat product geen factor 50, maar factor 30 hebben. Twee andere zonnecrèmes met beschermingsfactor 50 of meer bieden niet de beloofde bescherming tegen UVA-stralen: Bioderma Photoderm lait Ultra en Biosolis sunspray. Een ander Biosolis-product dat vorig jaar al door Testaankoop werd gebuisd, de Kids Sun Milk SPF 50+, is nog steeds op de markt. Ook de minerale zonnecrème van NAIF biedt volgens het Testaankoop-onderzoek eerder een bescherming van factor 20, in plaats van de SPF 30-bescherming die vermeld wordt op de verpakking. Bovendien zijn drie andere producten die eerder door Testaankoop werden gebuisd, nog steeds op de Belgische markt beschikbaar: Biosolis spray en lotion en Clinique Mineral lotion, allemaal met beschermingsfactor 30.

Alle testresultaten zijn te vinden op de website van Testaankoop.