Wist je dat Sinterklaas uit dit land komt?

Binnenkort wandelt Sinterklaas weer over onze daken en duwt hij talloze pakjes door onze schoorstenen. Tijd dus om enkele leuke weetjes over de Sint te delen. Zo is de figuur gebaseerd op Nicolaas van Myra, een bisschop uit Lycië, een antieke regio die in het huidige Türkiye ligt.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Nicolaas van Myra werd na zijn leven heilig verklaard. Heel wat katholieke landen stippen z’n sterfdag, 6 december, als Sinterklaasfeest aan in de agenda. Wie dacht dat de Sint uit Spanje afkomstig is, heeft het dus helemaal mis.

Wie was Nicolaas van Myra?

De heilige Sint Nicolaas werd geboren in Patara, een bruisende stad die tot Lycië behoorde. Dat rijk werd in de Oudheid gesticht en ligt in het huidige Türkiye. Nicolaas van Myra groeide er op in een rijk gezin, zijn vader was tarwehandelaar. Toch zou hij zich zijn hele leven inzetten voor de armen.

Tijdens de 4e eeuw werd hij aangesteld als bisschop van Myra, wat toen de Lycische hoofdstad was. Hij deelde zijn bezittingen met de armen en zou zelfs enkele wonderen hebben verricht. Hij liet stiekem ook heel wat geschenkjes voor zijn parochianen achter. Die plaatste hij op vensterbanken en schoorstenen. En laat Sinterklaas dat nu net ook doen! Binnen het christelijk geloof groeide Sint Nicolaas dan ook uit tot één van de belangrijkste historische figuren en heiligen.

De Sint-Nicolaaskerk

Sint Nicolaas stierf op 6 december 365 in zijn kerk. Na zijn dood bouwde de bevolking van Myra een enorme basiliek om hem te herdenken en vereren. Het monument werd later vernietigd door aardbevingen en rellen. Tijdens de 9e eeuw werd het daarom vervangen door een koepelkerk. Die plek kan je vandaag nog altijd bewonderen in Demre.

De Sint-Nicolaaskerk is toegankelijk voor publiek. Meer nog: het Oost-Romeinse monument kreeg onlangs een flinke opknapbeurt. De oude daken werden vervangen. Ook het interieur en exterieur ondergingen een vakkundige restauratie. Daarbij bleven alle historische details uitstekend bewaard. Zo staat er een Romeinse sarcofaag die zou toebehoren aan Sint-Nicolaas. Bezoekers bezichtigen ook knappe, authentieke muurschilderijen en kleurrijke mozaïekvloeren. Daardoor heeft de kerk niet alleen een grote religieuze, maar ook een enorme architecturale en culturele waarde. Dat onting zelfs UNESCO niet: de kerk staat sinds 2000 op de kandidaat-Werelderfgoedlijst.

Breng je Sinterklaas graag nog een extra eerbetoon? Dan moet je in het archeologisch museum van Antalya zijn. Daar worden de vermoedelijke stoffelijke resten van Nicolaas van Myra tentoongesteld.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be