Concurrentie voor ChatGPT? Google pakt uit met ‘Gemini’

Google heeft zijn nieuwe technologie voor artificiële intelligentie (AI) gelanceerd, onder de noemer ‘Gemini’. Het technologiebedrijf spreekt zelf van «een mijlpaal» en hoopt hiermee de concurrentie aan te gaan met OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT, red.) en Microsoft.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Gemini is vanaf nu beschikbaar. De technologie, die in verschillende versies bestaat en gebruikt kan worden door grote datacentra maar ook in smartphones, zit onder meer in de nieuwste Pixel 8-smartphone van Google. Gebruikers die geluidsopnames maken met de Recorder-app op de telefoon kunnen Gemini bijvoorbeeld opdracht geven om een samenvatting te schrijven van de gesproken tekst. In chatprogramma’s kan de technologie antwoorden voorstellen. Dat begint met WhatsApp, maar later moeten ook andere apps worden toegevoegd.

Voorlopig enkel in Engels

Gemini wordt ook ingebouwd in de chatbot ‘Bard’ van Google. De AI beheerst eerst alleen het Engels, maar het is de bedoeling dat later ook andere talen gebruikt kunnen worden. De artificiële intelligentie wordt ook toegevoegd aan de Chrome-browser en aan de zoekmachine van Google. Het model zal zowel tekst als beelden kunnen interpreteren.

Een jaar geleden werd ChatGPT gelanceerd, een chatbot die erin slaagt om logisch klinkende teksten te schrijven. Het systeem baarde op korte tijd veel opzien, omdat de teksten lastig te onderscheiden zijn van menselijk werk. Door het grote succes van ChatGPT, is in Silicon Valley een wedloop gestart naar nog meer en betere AI-toepassingen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be