Digitale vaardigheden van Belgen zitten in de lift: Maar we scoren slecht op privacy beschermen

Steeds meer Belgen beschikken over (basis) digitale vaardigheden. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Statbel. Zo steeg het cijfer van 54% in 2021 naar 59% dit jaar.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 1 min.

Brussel scoort het best met 65%, gevolgd door Vlaanderen (61%) en Wallonië (55%). Vlaanderen boekt dan weer de grootste vooruitgang met een stijging van zes procentpunt op twee jaar

Het streefdoel, zoals geformuleerd in het ’digitale decennium van de Europese Unie’, dat tegen 2030 80% van de volwassenen (basis) digitale vaardigheden zou verworven hebben, blijft intussen wel nog veraf.

Online communicatie

De digitale vaardigheden zijn opgebouwd uit vijf componenten. De Belg scoort het best voor online communicatie (83%) en het minst goed als het gaat over de bescherming van zijn privacy (40%).

Bovendien zijn er grote verschillen te zien naargelang de socio-economische situatie. Zo ondervinden werklozen, inactieven en gepensioneerden meer moeilijkheden. Ook leeftijd en opleidingsniveau wijzen vaak op breuklijnen, met een duidelijke daling van de digitale vaardigheden na 45 jaar en bij de laagopgeleide bevolking.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be