Levenslange garantie op Nintendo’s Joy-Con-controllers

Gamers die problemen ondervinden met de Joy-Con-controller van hun Nintendo Switch, kunnen die voortaan levenslang gratis laten herstellen. Dat zijn fabrikant Nintendo, de Europese Commissie en verschillende consumentenorganisaties overeengekomen. «Na lange onderhandelingen willigt het bedrijf de eis voor een structurele oplossing van de controllers in door een levenslange garantie met gratis herstel aan te bieden», zegt Testaankoop.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De problemen met de controllers doken al snel na de lancering van de Nintendo Switch-console, zes jaar geleden, op. Gamers meldden dat de controllers gingen ’driften’, waardoor de figuren op het scherm een eigen leven beginnen leiden en bewegen zonder dat de gamer de joystick aanraakt. Een oproep van Testaankoop leverde meer dan 1.200 meldingen van gamers op.

In de Verenigde Staten werd in 2018 al gratis herstel beloofd aan gamers, maar in Europa moesten gamers dus tot nu wachten. De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC diende daarop een formele klacht in bij het Consumer Protection Cooperation Network, dat in 2021 een formeel onderzoek opstartte.

Onnodig afval vermijden

Twee jaar later stemt Nintendo ermee in dat defecte controllers met het probleem levenslang gratis gerepareerd kunnen worden. Een aankoopbewijs is niet langer nodig. Wie gebruik wil maken van de garantie, kan Nintendo online contacteren.

«Dit zal het weggooien van niet-herstelde controllers en onnodig afval vermijden», zegt bevoegd Europees commissaris Didier Reynders. «We verwachten van bedrijven dat ze de herstelbaarheid van hun producten echt verbeteren, in lijn met het voorstel van de Commissie rond het recht op herstel.»