Tesla levert eerste Cybertrucks, met prijskaartje van 55.000 euro

Na jaren vertragingen en productieproblemen heeft automaker Tesla zijn eerste futuristisch uitziende Cybertrucks geleverd. CEO Elon Musk leverde de pick-ups aan klanten, onder wie Alexis Ohanian, medeoprichter van sociaal netwerk Reddit.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Tesla gaf ook een langverwachte update over prijzen en specificaties: de basisversie zal 60.990 dollar kosten (ruim 55.000 euro), de helft meer dan de goedkopste optie die vier jaar geleden voorgesteld werd. Ze zal tegen 2025 beschikbaar zijn.

Tesla aanvaardt al reserveringen. Ook voor twee andere configuraties, die volgend jaar geleverd worden, zijn reserveringen mogelijk. Die versies kosten naar schatting 79.990 en 99.990 dollar (respectievelijk 73.400 en 91.750 dollar). De versie met het grootste bereik zal een kleine 550 kilometer ver rijden, veel minder dan de 800 kilometer die vier jaar geleden beloofd werd.

Met de Cybertruck doet Tesla zijn intrede in de lucratieve en competitieve pick-upmarkt in de VS, maar dat wordt niet overal positief onthaald. Een analist suggereerde vorige week dat de autobouwer de truck beter zou annuleren, omdat die zou wegen op de winst en middelen zou afleiden. Musk zelf klaagde dat de productie «waanzinnig moeilijk» zou zijn.

Baseball

De CEO focuste tijdens het leveringsevenement op de merites van de Cybertruck. Hij zei wel dat de rechthoekige vorm van het voertuig, dat afkomstig lijkt uit scififilm ’Blade runner’, nodig was omdat het plaatwerk uit roestvrij staal niet gestampt kan worden. Het zou de persen stukmaken. Door een baseball naar het voorste passagiersraam te gooien, wou Musk aantonen hoe robuust het glas is. De auto haalt 97 kilometer per uur in 2,6 seconden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be