Bizar! Chinese boeren moeten groenten laten wegrotten

In sommige Chinese provincies worden boeren gedwongen om verse groenten te laten wegrotten op hun velden, als gevolg van de zwakke vraag en een groot aanbod. Dat melden lokale media en blijkt uit berichten op sociale media.

door
Belga, redactie online
Leestijd 1 min.

In grote Chinese landbouwregio’s, zoals Shandong of Binnen-Mongolië, blijven groenten verplicht op de velden liggen of worden ze door boerenvernietigd.

China kampt al langere tijd met een haperende economie. Restaurants en supermarkten kopen minder groenten in, aangezien steeds meer Chinezen besparen op hun uitgaven. Er is bovendien veel aanbod van groenten op de interne markt, waardoor de prijzen van producten dalen. Echter leiden de lage prijzen niet tot meer vraag, waardoor veel boeren met een overschot aan groenten blijvenzitten.

Strike covidmaatregelen

Ook vorig jaar moesten boeren in China een deel van hun oogsten vernietigen, destijds als gevolg van de strikte covidmaatregelen. Vrachtwagens en handelaars raakten toen moeilijk in de dorpen door quaratainemaatregelen.

De voorbije jaren hebben landbouwers in China de productie van groenten fors verhoogd, in het kader van plannen van Peking om de eigen voedselbevoorrading te verzekeren. In 2022 bedroeg de productie er zowat 800 miljoen ton, of 26 procent meer dan in 2013. Ook werden grote gebieden door de staat geconfisqueerd om er soja en maïste verbouwen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be