Centre Pompidou in Parijs sluit in 2025 vijf jaar de deuren voor renovatiewerken

Het bekende Centre Pompidou in Parijs sluit eind 2025 volledig de deuren voor renovatie en zal in 2030 opnieuw openen. Dat heeft de Franse minister van Cultuur Rima Abdul Malak bekendgemaakt. Aanvankelijk waren de renovatiewerken tussen 2023 en 2027 gepland, maar die werden uitgesteld omwille van de Olympische Spelen in 2024.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De renovatie omvat onder meer moderniserings- en asbestverwijderingswerkzaamheden aan alle gevels en plafonds. Er worden ook brandveiligheidsmaatregelen getroffen, net als verbeteringen op het vlak van energieoptimalisatie en toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit. In het najaar van 2024 wordt al gestart met de verhuizing en gedeeltelijke sluiting. Het totale kostenplaatje van de werkzaamheden werd bij de aankondiging ervan, in 2021, geraamd op zowat 262 miljoen euro.

Het Centre Pompidou, dat ingehuldigd werd in 1977, is een van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. Sinds de opening heeft het ongeveer 300 miljoen bezoekers ontvangen, vertelde Abdul Malak op een persconferentie.