Eerste bosbrand van het jaar in Frankrijk is een feit

De eerste grote bosbrand van het seizoen in Frankrijk heeft 930 hectare, zowat 1.300 voetbalvelden, in de as gelegd bij de plaats Cerbère bij de Middellandse Zee en de Spaanse grens. De brandweer heeft in de nacht van zondag op maandag laten weten dat de brand onder controle is. Uit voorzorg werden zowat driehonderd mensen geëvacueerd.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De brand brak zondagochtend uit tussen de gemeenten Cerbère en Banyuls-sur-Mer in een door droogte getroffen gebied. Het ging om de grootste brand tot nu toe dit jaar. De bosbrand werd afgelopen nacht geblust, maar daarvoor waren ruim vijfhonderd brandbestrijders en zes blusvliegtuigen nodig.

Droogte problematisch

De droogte in het zuidelijke departement Pyrénées-Orientales is al langer een probleem. Sinds vrijdag zitten vier dorpen zonder drinkwater en ook landbouwers vrezen voor hun toekomst door de aanhoudende droogte. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bezoektvandaag het gebied, «om de situatie te beoordelen en om de zwaar getroffen Pyreneërs te ondersteunen».