Eerste openlijke non-binaire magistraat in Mexico dood teruggevonden

Baena, de eerste openlijke non-binaire magistraat in Mexico, is maandag dood teruggevonden in het noorden van het land. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

door
Belga/redactie online
Leestijd 1 min.

Het lichaam van «Jesús Ociel N, ’magistraat’ en LGBTQ-activist» werd teruggevonden in een woning in Aguascalientes, zo zegt het parket van de staat Aguascalientes. Ook werd een andere persoon er dood aangetroffen.

De dood «zou gelinkt kunnen zijn aan een persoonlijke kwestie», zo zegt de openbare aanklager. De minister van Veiligheid van Mexico, Rosa Icela Rodríguez, zei dat autoriteiten de oorzaak van de tweeoverlijdens aan het onderzoeken zijn: «We weten nog niet of het een moord was of een soort ongeval», klonk het op de persconferentie.

De 38-jarige Jesús Ociel Baena werd in oktober 2022 het eerste non-binaire lid van een kiesrechtbank in Mexico. In mei kreeg Baena als eerste een paspoort waarop het geslacht van de eigenaar niet vermeld wordt.

De voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof van Mexico, Arturo Zaldívar, is diep bedroefd over de dood van Baena: «We hebben een krachtige stem verloren voor gelijkheid en de rechten van LGBTI+ mensen», schreef hij opsociale media.

Eerdere doodsbedreigingen

Eind juli maakte Baena bekend dat de autoriteiten beveiligingsmaatregelen hadden getroffen na «verschillende aanvallen» en «doodsbedreigingen».

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be