Elf bergbeklimmers omgekomen bij vulkaanuitbarsting in Indonesië

Na de uitbarsting van de vulkaan Marapi, op het Indonesische eiland Sumatra, zjin de lichamen van elf bergbeklimmers aangetroffen. Dat meldt een bron bij de reddingsdiensten.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Een groep van 26 mensen werd niet geëvacueerd», zegt Abdul Malik, hoofd van het reddingsteam van Padang. «We hebben van die groep 14 mensen teruggevonden: drie leven nog, de elf anderen werden dood aangetroffen. Er wordt nog naar twaalf anderen gezocht.»

Eerder was een groep van een vijftigtal mensen uit de bergen naar beneden gekomen. «Sommigen van hen hadden brandwonden en zijn naar het ziekenhuis overgebracht», zei Rudy Rinaldi, directeur van het rampenbestrijdingsagentschap in West-Sumatra. «Zij die gewond raakten, zijn dicht bij de krater gekomen.»

Bij de uitbarsting werd as tot drie kilometer de lucht in gestuwd. Tientallen wandelaars die zich in de buurt van de vulkaan bevinden, moesten worden geëvacueerd.Door de uitbarsting mogen bewoners en toeristen niet meer binnen de drie kilometer van de krater komen, aldus de lokale autoriteiten.

Actiefste vulkaan

De Marapi-vulkaan is 2.891 meter hoog en is de actiefste vulkaan van Indonesië. Volgens de autoriteiten geldt waarschuwingsniveau drie op een schaal van vier.

In de stad Bukittinggi, de derde stad van Sumatra met 100.000 inwoners, is vulkaanas neergekomen. Bewoners wordt aangeraden zich te beschermen met mondmaskers en hoofddeksels.