Israëlische media delen schokkende beelden van Palestijnse gevangenen in ondergoed, maar «niet allemaal Hamasstrijders» (video)

Schokkende beelden uit Gaza. Verschillende Israëlische media hebben beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om «terroristen die zich hebben overgegeven». Op sociale media lokken de beelden heel wat discussie uit.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat het gaat om Hamasstrijders die zich in het noorden van de Gazastrook hebben overgegeven. Het zou gaan om de grootste groep sinds het begin van de oorlog. Om hoeveel personen het precies gaat, is niet duidelijk.

Maar het lijkt niet zeker of de gevangenen iets met Hamas te maken hebben. Palestijnen en verschillende organisaties zeggen personen te herkennen die geen banden hebben met de militante groepering. Zo zouden getuigen, journalisten en naasten van journalist Diaa Al-Kahlout hem hebben erkend op de beelden. Al-Kahlout is correspondent voor The New Arab. Het medium bevestigt op berichtendienst X, voorheen Twitter, dat «de Israëlische bezetter tientallen Gazanen heeft gearresteerd», onder wie dus ook de correspondent.

De oprichter van mensenrechtenorganisatie Euro-Med Human Rights Monitor meldt op X dat hij op de beelden ook een vriend, een schooldirecteur en VN-medewerker heeft herkend.

Onderzoek

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat nog wordt onderzocht wie er precies bij Hamas hoort.

Volgens factcheckers van het Franse persagentschap AFP zijn de beelden gedraaid in de regio rond Beit Lahia, in het noorden van de Gazastrook.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be