Italië verbiedt productie en verkoop van ’laboratoriumvlees’

Italië heeft de productie en de verkoop verboden van vlees dat in een laboratorium wordt ontwikkeld uit dierlijke weefselcellen. Het is daarmee het eerste land in de EU dat ’kweekvlees’ of ’laboratoriumvlees’ verbiedt.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wet is donderdag door het Lagerhuis van het Italiaanse parlement goedgekeurd. Eerder had ook de Senaat zich al achter het verbod geschaard. De maatregel is volgens de Italiaanse regering nodig om de volksgezondheid te garanderen en om de Italiaanse veehouders te beschermen.

De Italiaanse minister van Landbouw, Francesco Lollobrigida, is blij dat het verbod is goedgekeurd door het parlement. Hij zegt dat kweekvlees «de deugdzame relatie tussen de aarde en de mens» onderbreekt. Italiaanse dierenrechtenorganisaties spreken dan weer van een nutteloze maatregel.

Mogelijk alternatief

Kweekvlees wordt gezien als een mogelijk alternatief voor de huidige vorm van vleesproductie. De veehouderij is namelijk een van de grootste uitstoters van broeikasgassen. Een deel van de bevolking heeft bovendien ethische problemen met de industriële veeteelt.

In Singapore en de Verenigde Staten mag kweekvlees momenteel al worden verkocht. In de Europese Unie is dat nog niet het geval, hoewel verschillende Europese bedrijven fondsen hebben vrijgemaakt om onderzoek naar kweekvlees te financieren.

De EU beschouwt kweekvlees als een «nieuw voedingsmiddel». Net als elk ander nieuw product moet het dus een vergunning krijgen om te worden toegelaten op de Europese markt.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be