Medewerkers Nederlandse antiterreurdienst en politie opgepakt voor lekken staatsgeheimen

Een medewerker van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en een politiemedewerkster die daar eerder ook werkte, zijn vorige week donderdag aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Nederland woensdag.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Een van de twee verdachten is een 64-jarige man uit Rotterdam, die bij de NCTV werkt en ook werkzaamheden uitvoert voor de landelijke eenheid van de politie. De tweede verdachte is een 35-jarige vrouwelijke voormalige NCTV-medewerker uit Gouda, die sinds kort bij de politie werkt. De twee zijn dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris (vergelijkbaar met de onderzoeksrechter in België, red.), die heeft besloten dat ze in ieder geval nog veertien dagen langer mogen worden vastgehouden.

De man zou, volgens bronnen binnen de politie aan De Telegraaf, een tolk met een Marokkaanse achtergrond zijn. De man is behalve vertaler Arabisch ook strategische verkenner en senior analist en adviseur bij de landelijke eenheid en NCTV. Volgens de bronnen bestond al langer het vermoeden dat hij informatie zou hebben doorgespeeld aan de Marokkaanse regering.

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaten mogen hebben. Er hebben volgens het landelijk parket van het OM op verschillende plaatsen doorzoekingen plaatsgevonden. «Het onderzoek van de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, is in volle gang.» Volgens het Openbaar Ministerie kan in het belang van het onderzoek op dit moment geen aanvullende informatie worden gegeven.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be