Minder doden bij natuurrampen dankzij waarschuwingssystemen, aldus de VN

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben systemen voor vroegtijdige waarschuwing de afgelopen decennia geleid tot een drastische vermindering van het aantal dodelijke slachtoffers bij natuurrampen. Toch is tot nu toe slechts de helft van de landen uitgerust met dergelijke systemen, hekelt de VN-organisatie.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Terwijl in de jaren zeventig meer dan een half miljoen mensen omkwamen door droogte, overstromingen, stormen en andere extreme gebeurtenissen, zijn er de afgelopen tien jaar minder dan 200.000 mensen gestorven.

Extreme temperaturen

Volgens de secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas, is het nut van de waarschuwingssystemen recentelijk nog gebleken toen cycloon Mocha zijn doortocht maakte in Myanmar en Bangladesh. Terwijl dergelijke tropische cyclonen in het verleden tot tienduizenden of honderdduizenden doden hebben geleid, was er nu ‘maar’ sprake van enkele honderden slachtoffers. «Vroegtijdige waarschuwing redt levens», aldus Taalas.

Hoewel het sterftecijfer door weerrampen is gedaald, zijn de schadebedragen de afgelopen 50 jaar enorm gestegen. Daarbij is vooral opvallend dat het grootste deel van de uitbetaalde schadevergoedingen wordt uitbetaald in rijke landen, terwijl de meeste dodelijke slachtoffers net in ontwikkelingslanden vallen.

Volgens de WMO en klimaatonderzoekers komen weersextremen vaker voor als gevolg van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Hoewel het totale aantal slachtoffers door natuurrampen gedaald is, is het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme temperaturen de afgelopen decennia wel aanzienlijk toegenomen.