Ophef nadat Singapore man executeert die een kilogram cannabis smokkelde

In Singapore is woensdag een man geëxecuteerd die de doodstraf had gekregen wegens het smokkelen van een kilogram cannabis. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

door
Belga/redactie online
Leestijd 1 min.

De 46-jarige Tangaraju Suppiah werd opgehangen ondanks een oproep van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties om dat niet te doen. Amnesty International hekelde bovendiendat er niet voldoende bewijs was voor de schuld van Suppiah.

Branson sprong in de bres

Ook de Britse miljardair Richard Branson, die herhaaldelijk opriep om drugs uit het strafrecht te halen, had Singapore opgeroepen de doodstraf niet uit te voeren.

Het ministerie van Binnenlanse Zaken in Singapore weigerde op die vraag in te gaan en beschuldigde Branson van «een gebrek aan respect voor de rechters in Singapore en ons strafrechtsysteem».

Streng beleid

Singapore heeft een erg streng drugsbeleid. Tangaraju Suppiah werd in 2018 veroordeeld tot de doodstraf voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van een kilogram cannabis, het dubbele van de hoeveelheid die een doodstraf mogelijk maakt. Het was de eerste doodstraf die Singapore uitvoerde in zes maanden tijd.