Orkaan Idalia: Zwaarste storm in 125 jaar legt Florida plat (foto’s)

Orkaan Idalia is woensdag rond 8 uur (14 uur Belgische tijd) aan land gegaan aan de westkust van Florida. Dat melden de Amerikaanse media. Idalia is nog een orkaan van de derde categorie, met windsnelheden tot meer dan 200 kilometer per uur.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens CNN is Idalia de zwaarste storm in meer dan 125 jaar die aan land gaat in de regio Big Bend, ten zuiden van de hoofdstad Tallahassee. Meer dan 160.000 huishoudens zaten woensdagochtend zonder stroom, meldt NBC News. Meer dan duizend vluchten werden geannuleerd of zijn vertraagd door het noodweer, vooral op de luchthaven van Tampa.

Derde orkaan op één jaar tijd

Gouverneur Ron DeSantis riep de inwoners van Florida eerder op de dag tijdens een persconferentie op om zich schrap te zetten voor de storm. «Breng je leven niet in gevaar en doe geen domme dingen», zei hij. Minstens één persoon moest al gered worden door de hulpdiensten.

Idalia is de derde orkaan die in het afgelopen jaar aan land is gegaan in Florida. In september 2022 vielen meer dan 100 doden toen orkaan Ian aan land ging, in oktober 2022 ging orkaan Nicole aan land. Toen vielen nog eens vijf doden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be