Paus Franciscus zegt dat hij «niet in goede gezondheid» verkeert

Paus Franciscus heeft maandag tijdens zijn audiëntie verklaard dat hij niet in goede gezondheid verkeert. De 86-jarige paus kampt al langer met gezondheidsproblemen. Zo moest hij in juni met spoed een buik- en buikwandoperatie ondergaan en werd hij in maart behandeld voor een longontsteking.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Goeiemorgen, ik groet jullie allemaal en heet jullie welkom», zei paus Franciscus tijdens de eerste audiëntie die maandagochtend in de perszaal van het Vaticaan werd uitgezonden. «Bedankt voor dit bezoek, dat ik erg apprecieer, maar ik ben niet in goede gezondheid. Daarom geef ik er de voorkeur aan de toespraak niet voor te lezen, maar aan u te geven zodat u hem kunt meenemen.»

De paus sprak naar verluidt met een zeer vermoeide stem. Hij heeft nochtans een drukke planning met private en openbare audiënties, waaronder een ontmoeting met kinderen van over de hele wereld.

Volgens het Vaticaan heeft paus Franciscus een «lichte verkoudheid». Dat verklaarde de woordvoerder van de Heilige Stoel, Matteo Bruni.

Aftreden

De Argentijnse jezuïet heeft last van terugkerende medische problemen sinds hij Benedictus XVI opvolgde in 2013, toen die aftrad en in december 2022 op 95-jarige leeftijd overleed. Franciscus heeft bij verschillende gelegenheden gezegd dat hij zou overwegen af te treden als zijn gezondheid het zou laten afweten.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be