Poetin heft Russisch verbod op kernwapenproeven op

De Russische president Vladimir Poetin heeft de terugtrekking van Rusland uit het ‘Alomvattend Kernstopverdrag’ (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) geratificeerd. Dat VN-verdrag, dat dateert van 1996, verbiedt elke vorm van nucleaire explosie.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De handtekening van Poetin was een formaliteit, nadat eerder de Doema(Het Russische parlement, nvdr.)al akkoord was gegaan. Poetin had het initiatief genomen voor de terugtrekking, naar eigen zeggen om de balans met de Verenigde Staten te herstellen. Washington heeft het verdrag ook getekend, maar nooit geratificeerd. Daarom zou Rusland dat ook niet moeten doen, vindt Poetin.

Geen nieuwe testen

Moskou zegt dat de intrekking van de ratificatie niets verandert aan het beleid over kernwapens en dat het niet van plan is om nieuwe testen te doen, tenzij de Amerikanen dat doen. De laatste Russische kernproef was in 1990, in de tijd van de Sovjet-Unie. De VS deden voor het laatst een kernproef in 1992.

Het verdrag zelf werd in 1996 aangenomen om de verdere ontwikkeling van kernwapens tegen te gaan. De CTBT-organisatie in Wenen beheert een wereldwijd netwerk van meetstations die kernproeven kunnen detecteren via drukgolven en chemische en nucleaire sporen. Rusland zegt dat het de gegevens van zijn eigen 32 stations zal blijven leveren.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be