Pro-Europese oppositie neemt meerderheid over van extreem-rechtse PiS in Poolse verkiezingen

Bij de parlementsverkiezingen in Polen heeft een bondgenootschap van drie oppositiepartijen volgens het officiële eindresultaat een meerderheid van de zetels behaald. Dat maakte de kiescommissie in Warschau dinsdag bekend na het tellen van alle stemmen. De regerende conservatief-nationalistische partij PiS verliest zo de absolute meerderheid.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

De pro-Europese oppositie in Polen, geleid door de vroegere voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk,heeft de meerderheid behaald bij de Poolse parlementsverkiezingen van zondag. Dat blijkt uit de resultaten die maandag zijn gepubliceerd.

Uit de resultaten blijkt dat de regerende partij, Recht en Rechtvaardigheid (PiS), op kop ligt met 37% maar dus geen meerderheid behaalt. De liberaal-conservatieve Burgercoalitie (KO) van Donald Tusk, de linkse alliantie Lewica en de christelijk-conservatieve Derde Weg behalen samen meer dan 52% van de stemmen.

«Einde van deze slechte periode»

«Dit is het einde van de PiS-regering», reageerde Tusk. «Polen heeft gewonnen, de democratie heeft gewonnen, we hebben ze van de macht verdreven (...) het is het einde van deze slechte periode, het is het einde van de heerschappij van PiS», aldus Tusk.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki stelde dat zijn partij de verkiezingen heeft gewonnen: zijn PiS-partij is met 36,8% van de stemmen immers nog steeds de grootste partij. PiS-partijleider Jarosław Kaczyński gaf echter toe dat het niet zeker is of zijn partij opnieuw in de regering zal zetelen. Geen enkele mogelijke coalitiepartner heeft namelijk genoeg stemmen om aan een meerderheid te komen.

Hoogste opkomst sinds communisme

Ruim 29 miljoen Polen, 72,9% van de stemgerechtigden, zouden zondag hebben gestemd in de parlementsverkiezingen. Volgens de kiescommissie van het land is dat het hoogste percentage sinds de val van het communisme.

Samen met de parlementsverkiezingen stemden de Polen in een referendum over onder andere het EU-pact over asiel en migratie. Volgens de prognoses nam echter slechts 40% van de kiesgerechtigden deel aan het referendum. Dat betekent dat het quotum van ten minste 51% dat nodig is om geldig te zijn, niet zou zijn gehaald.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be