Rusland wil internationale LGBT-gemeenschap verbieden, wegens "extremisme"

Het Russische ministerie van Justitie heeft gevraagd om de «internationale LGBT-beweging» te verbieden, wegens «extremisme». Dat deelt het ministerie vrijdag mee. Het Russische Hooggerechtshof zetelt op 30 november over de kwestie.

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het korte persbericht verduidelijkt het ministerie niet of ze de LGBT+-beweging in het algemeen viseert, of een of meerdere specifieke organisaties. «Het ministerie van Justitie diende een administratief verzoek in bij het Hooggerechtshof om de internationale LGBT-beweging als extremistisch te catalogeren en haar activiteiten op het grondgebied van de Russische Federatie te verbieden.»

‘Moreel baken tegenover decadente westen’

Rusland, dat zichzelf voordoet als moreel baken tegenover het ’decadente westen’, stapelt de conservatieve maatregelen op tegen de LGBT+-gemeenschap. Zelf zegt het dat dit nodig is om kinderen te beschermen tegen afwijkend gedrag. Mensenrechtenactivisten houden het erop dat Vladimir Poetin en zijn regime een homo- en transfoob beleid voeren.

«De Russische machthebbers vergeten opnieuw dat de LGBT+-gemeenschap uit mensen bestaat, burgers van dit land zoals andere burgers. En nu willen ze ons niet alleen doen verdwijnen uit het openbaar, maar ons ook verbieden als sociale groep», reageerde Dilia Gafoerova, directrice van Sphere, een mensenrechtenorganisatie voor de LGBT+-gemeenschap in Rusland.

«Het is typisch voor repressieve en niet-democratische regimes om dit soort maatregelen te nemen: de meest kwetsbaren vervolgen», voegde ze eraan toe. Gafoerova belooft te zullen «vechten» voor de LGBT+-rechten in Rusland.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be