Russisch huurlingenleger is weer begonnen met rekruteren soldaten

Het Russische huurlingenleger Wagner Group is weer begonnen met het rekruteren van soldaten, zo bericht nieuwssite Insider op basis van Russische media. Opvallend detail: de zoon van de om het leven gekomen ex-leider Yevgeny Prigozhin zou het commando over het privéleger hebben overgenomen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Sociale media-accounts van Wagner in de Russische stad Perm publiceerden op dinsdag verschillende eisen waaraan een rekruut moet voldoen. In de post getiteld ‘We komen terug’, staat te lezen dat geïnteresseerden over een Russisch paspoort moeten beschikken voor operaties in het buitenland. Ook moeten rekruten kunnen aantonen dat ze geen strafblad hebben of een verleden met drugsmisbruik. Een ommekeer ten opzichten van eerder dit jaar toen Wagner Russische gevangen rekruteerde om te vechten in Oekraïne.

Onzekere toekomst

Het nieuws is opvallend, aangezien bijna een half jaar geleden de toekomst van het privéleger onzeker leek. Jevgeni Prigozjin, die werd verbannen omdat hij met Wagner een opstand tegen Poetin leidde, kwam op 23 augustus samen het met het leiderschap van het privéleger om het leven bij een vliegtuigongeluk. Sindsdien vermoeden Westerse waarnemers dat het Kremlin de controle over Wagner stapsgewijs zal overnemen, door soldaten en materiaal te integreren in het Russische leger.

Russische militaire bloggers onthulden deze weekechter dat de zoon van de omgekomen leider, Pavel Prigozjin, hem zal opvolgen als leider van de Wagner Group. Ook een Telegram-kanaal dat gelieerd is aan Wagner, Prigozhin 2023, heeft Pavel aangeprezen als de toekomstige leider van de organisatie, aldus Insider. Het nieuwe leiderschap van Pavel is nog niet bevestigd door Wagner.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be