Turkije maakt zich op voor tweede ronde presidentsverkiezingen

In Turkije volgt op 28 mei een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen. Nu bijna alle stembussen geteld zijn, wordt duidelijk dat huidig president Recep Tayyip Erdogan geen meerderheid kan behalen. Dat meldt de Turkse verkiezingsautoriteit YSK.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Uittredend president Recep Tayyip Erdogan behaalt de meeste stemmen, maar slaagt er niet in een meerderheid te bereiken. Hij zal het binnen twee weken moeten opnemen tegen Kemal Kilicdaroglu, de kandidaat die door verschillende oppositiepartijen naar voren was geschoven.

Volgens de voorlopige resultaten haalt Erdogan 49,51%. Kemal Kilicdaroglu heeft 44,88% van de kiezers kunnen overtuigen. De nog niet getelde stemmen kunnen Erdogan niet meer boven de drempel van 50% helpen, zegt Ahmet Yener van de Turkse verkiezingsautoriteit.

Eerder liet Erdogan al weten dat hij een tweede verkiezingsronde zou accepteren. Toch is de huidige president overtuigd van zijn overwinning, omdat de kiezers volgens hem «veiligheid en stabiliteit» willen. «Ik geloof oprecht dat we ons volk de komende vijf jaar zullen blijven dienen», klinkt het.

«De wil tot verandering bedraagt meer dan 50%»

Ook oppositieleider Kilicdaroglu had al aangegeven dat hij akkoord zou gaan met een tweede ronde. Kilicdaroglu is ook overtuigd dat hij zal winnen, want volgens hem bedraagt «de wil tot verandering in de samenleving meer dan 50%».

De derde kandidaat, de ultranationalistische Sinan Ogan, behaaltslechts een fractievan de stemmen. Waarnemers voorspellen dat aanhangers van Ogan tijdens de tweede stemronde verdeeld zullen stemmen op Erdogan of Kilicdaroglu. Hun stemmen kunnen dus doorslaggevend zijn in de tweede ronde, dieplaatsvindt op 28 mei.